Hükümet Şairlerini Seçti

Hükümet Şairlerini Seçti

Geçenlerde internet üzerinden bir haber okudum. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı Araştırma ve Geliştirme bölümü (Ar-Ge), hükümetin İstanbul için şair ve yazarlarını belirlemiş. Haber şu başlıkla verilmişti: “Nobel’li Pamuk kuraya giremedi” Spot ise şöyle: İstanbul Milli Eğitim öğrencilerle buluşmaları için her ilçeye 2 yazar yolluyor. Yazarlar kurayla belli olacak, aralarında Orhan Pamuk yok.
Gazete olayın içeriğinin ne anlama geldiğiyle ilgilenmemiş. Ancak sadece sezdirmiş. Yaşar Kemal ve Orhan Pamuk yok. Ama altta listede adları olan yazarlar var. Haberin tarihi: 28 Kasım 2011 Pazartesi, 09:57:29. Şu linkten ulaşabilirsiniz kolaylıkla:http://www.haberturk.com/kultur-sanat/haber/692007-nobelli-pamuk-kuraya-…. Haberi Ar-Ge’den Yusuf Çopur adlı bir öğretmen vermiş. Biz yorumumuzu dergimizin bir sonraki sayısına bırakıyoruz. Şimdi haberi okuyalım.
“Bundan sonra İstanbul’da her ilçede ilköğretim ve lise öğrencilerinin “kendi yazarları” olacak. Öğrenciler ilçe yazarlarının kitaplarını okuyacak, sonra onlarla tanışıp, edebiyat ve kitaplar üzerine sohbet edecek. Aralarında Ahmet Ümit, Ayşe Kulin, Selim İleri, Gülten Dayıoğlu, İnci Aral gibi isimlerin yer aldığı 78 kişilik yazar listesinden kimin hangi ilçenin yazarı olacağı ise “kurayla” belirlenecek.
İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge biriminin ürettiği “Yazarlar Okullarda” adını taşıyan projenin tanıtımı 30 Kasım Çarşamba günü 48 yazarın katılımıyla yapılacak. Projeye göre biri ilköğretim, diğeri de liseler için her ilçenin iki yazarı seçilecek. Hedef, öğrencilere okuma alışkanlığı ve eleştirel bakış açısı kazandırmak.
Hükümet adına seçilen bazı yazar ve şairler şunlar:Ali Ural, Adnan Binyazar, Adnan Özer, Ahmet Büke, Ahmet Turan Alkan, Ali Ayçil, Ali Çolak, Aslı Tohumcu, Ayşe Kulin, Ayşe Sarısayın, Aytül Akal, Baki Ayhan T., Behçet Çelik, Beşir Ayvazoğlu, Burhan Eren, Cahit Koytak, Feyza Hepçilingirler, Gonca Özmen, Gülten Dayıoğlu, Salih Zengin, Haydar Ergülen, İnci Aral, Kadri Öztopçu, Leyla İpekçi, Mehmet Niyazi, Metin Celal, Cemal Şakar, Cemil Kavukçu, Çiğdem Güneş, Nilüfer Kuyaş, Ömer Erdem, Sadık Yalsızuçanlar, Selim İleri, Semih Gümüş, Sevinç Çokum, Fatma Barbarosoğlu, Faruk Duman, Mustafa Ulusoy, Mevlana İdris Zengin, Nalan Barbarosoğlu, Nedim Hazar. Ve birçok çocuk kitabı yazarı.
Kura çekildi. Onun da haberini okuduk. Hayırlı, uğurlu olsun. Şimdilik tek soru: Böyle bir olay, diyelim, Stalin döneminde Rusya’da olsa nasıl karşılanırdı, neler söylenirdi?