Şiirden Yayıncılıktan yeni beş kitap

Şiirden Yayıncılıktan yeni beş kitap

Şiirden Yayıncılık yeni beş adet kitapla okuyucusunu karşılıyor.

Kitaplarla ilgili bilgi ve görseller aşağıdadır.

 

1-Büyük Geceler Geri Geliyor

Çağdaş İngiliz Şiiri

Derleyen ve çeviren: Yeliz Altınel

Ebat.13.5 (en)X21 (yükseklik)

Sayfa:112

ISBN: 978-605-4825-95-0

Fiyatı:14TL

1.baskı: Temmuz 2018

Arka kapak yazısı

Yeliz Altunel’in “Çağdaş İngiliz Şiiri”  başlığı altında bir araya getirdiği şairler, son yüzyılın İngiliz ve İrlanda şiirindeki en özgün temsilcileridir.

Bunlar arasında Robert Graves, Basil Bunting, Cecil Day-Lewis, Stephen Spender, John Betjeman,  Stevie Smith, Dylan Thomas gibi adlar var.

İkinci Dünya Savaşı sonrası öne çıkan bir sonraki kuşağın Philip Larkin, Thom Gunn, Ted Hughes, Geoffrey Hill ve Seamus Heaney gibi önemli adlarla bu seçki daha da zenginleşiyor.

Eavan Boland. Carol Ann Duffy, Simon Armitage, Andrew Motion gibi son dönem şairlerden seçilen örnekler de bu dildeki şiirsel canlılığın sürdüğünü gösteriyor.

Yeliz Altunel’in hazırladığı bu kitap, Britanya’da ve İrlanda’da yaşanan gerçekliğin şiir aracılığıyla nasıl yansıtıldığını gösteren ve bu alanda çalışan öğrencilere de yararlı olacak başarılı örneklerle dolu bir kitaptır.

Cevat Çapan

***

2-İşte Doğru Yazdım Adını  (bu kitabı daha önce göndermiştim, kapak resmiyle)

Ogün Kaymak

Ebat: 10X14 (cep kitap)

Sayfa:104

ISBN: 978-605-4825-98-1

Fiyatı:15TL

Kapak resmi: Burçak Midilli Güldoğuş

İçteki resimler: Burçak Midilli Güldoğuş

1.baskı: Temmuz 2018

 

Arka kapak yazısı

“Ogün Kaymak şiirinde poetik zeminin kristalleştiği son 3 kitap, “işte doğru yazdım adını” ile birlikte düşünsel bir kadraja yerleşiyor.

Bu kadraj Muğlaklık Etiği’ne koşulludur; Simone de Beauvoir’un erkek bilincini “kendi olmak ile olmamak arasına gerili bir muğlaklık” olarak işaretlerken geliştirdiği bu kavram, Ogün Kaymak şiirine en başından itibaren ışık düşürür. Nitekim süreç içinde kelime, sözcelem ve şiir cümlesi düzeyinde yapılanan imge örgüsü, bir dip akıntı olarak Dil’in Var-olanla ilişkisindeki çaresizliği hep duyumsatır.

Bu sıkışma, söylemin akışkanlığına bir şiddet olarak yansır; çünkü şair de bizzat dil dolayında bir dehşeti dışa-vurmaktadır.

Dehşeti tanıyoruz: Deneyim karşısında dile tutunamayan bilincin sekteye uğraması…”

Diyor Celâl Soycan Ogün Kaymak’ın şiiri için. Okumak gerek…

***

3-Beyhude

Celâl Soycan

Ebat: 13.5X21

Sayfa:64

ISBN: 978-605-4825-94-3

Fiyat:11TL

arka kapak=

Varoluş raslansaldır, kişinin kimliği, dünyayı algısı da böyledir. Zaman ve mekan en belirleyici rolü oynar. Kişi zamana, mekana, eşyaya sürtünür ve geçer. Çevresiyle  olan ilişkisi de böyledir. Kişi bir şeylere tesadüf  eder ve bu tesadüfü kavramaya çalıştığında özne haline gelir. Celâl Soycan öteden beri şiirini bu anlaşılması güç, muğlak felsefi olgu üzerinden inşa etmeye çalışır. Tanrı-insan-eşya-varetme-varolma ve benzeri kavramlar bu bağlamda şiirinin derin yapısını, yani şiir düşüncesini oluşturur. Soran, soruşturan, felsefe dolayımında düşünen bir şiirdir onun şiiri. Hikmet burcunda yazıyor demek istemiyorum, o bu burcu da soruşturan bir şiir ardında inşa ediyor şiirini. Demek istediğim tam da bu. Modern şiirin sunduğu müthiş bir olanağı deniyor, geliştiriyor, yeniden ele alıp başladığı yere geri dönüyor. Öznenin dünyayı bu yeniden anlama çabası şiirle çiçek açıyor.

Bu şiiri okurken böyle bir atmosfer içine girmeyi göze almamız gerek.

Metin Cengiz

***

4-Şimdiki Zaman

Selma Cengiz

Ebat: 13.5X21

Sayfa:56

ISBN: 978-605-4825-87-5

Fiyat:11TL

1. baskı: Temmuz 2018

arka kapak yazısı

Genç şairin en büyük sorunu kendini var etmektir. Bu varolma savaşı en başta, kendi şiirini inşa etmek yolunda içine doğduğu şiir geleneğiyle hesaplaşmayı, kendine özgü bir şiiri kurmayı kapsar. Şair ister ortak birikimden yararlanma yolunu seçsin, ister bu birikimi yıkmayı, şiir geleneğiyle hesaplaşma ve kendi şiirini kurma çabası değişmez. Her şairin kendini inşa etmesi bu yolda gerçekleşir. Selma Cengiz ortak havuzdan beslenen şairlerden. Ancak bunu yaparken kendine özgü, farklı olanı da daha başından beri bir söyleme biçimi olarak kurabilen genç bir şair.

Şimdiki Zaman’ı bu zamanın en genç şairlerinden Selma Cengiz’den okuyalım.

Metin Cengiz

***

5-Hayat Bir Düş

Metin Cengiz

Ebat: 13.5X21

Sayfa:80

ISBN: 978-605-4825-91-2

Fiyat:13TL

1. baskı: Temmuz 2018

arka kapak yazısı

GÜL

 

Şu imgemdeki biçimli bahçen

Gidip gelemediğim geçmiş gibi

Orada hep öyle güzel açacak

 

Sonsuzluk içinde açacak

İmgemdeki o bahçe