Önder Birol Bıyık

Önder Birol Bıyık

????????????????????????????????????

 

 

1972 yılında bir memur ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldi.  İlk ve ortaöğrenimini Çorum’da tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne girdi. Üniversite yıllarında sol düşüncelerle tanıştı. On yıl değişik cezaevlerinde siyasi mahkûm olarak yaşadı. Mahpusluk yıllarında yeniden üniversiteye girerek Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nü bitirdi. Cezaevinden çıktıktan sonra bir süre Cumhuriyet gazetesi Kitap ekinde çalıştı. Haberajans.com sitesinde uzun süre köşe yazdı. Mahsus Mahal Dergisi’nin ilk yayın kurulunda yer aldı. Dizi ve tv programı editörlüğü, kitap düzeltmenliği, reklam yazarlığı gibi işlerde çalıştı. Teklif üzerine 2014 yerel seçimlerinde İstanbul Sarıyer Belediyesi Eşbaşkan adayı oldu. 25. Dönem seçim hükümetinde AB Bakanı Başdanışmanlığı görevinde bulundu.

 

Şiirleri, öyküleri, deneme ve felsefe yazıları Akatalpa, Akköy, Berfin Bahar, Bilim ve Ütopya, Cumhuriyet Dergi, Cumhuriyet Kitap, Eski, İsimsiz, Mahsus Mahal, Mavi, Öteki İstanbul, Radikal Kitap, Simurg, Sincan İstasyonu, Şiir Ülkesi, ŞiirdenUzun Yürüyüş, Yalın Ses, Yaratım, Yeni E gibi dergilerde yayımlandı.

Halen Tükenmez dergisi Danışma Kurulu üyeliği ve Halkı Nabzı gazetesinde köşe yazarlığı yapıyor. Şairin ayrıca yayına hazır bir öykü kitabı bulunuyor.

 

 

Ödülleri: “Görüngüler” adlı ilk şiirlerinden oluşan dosyasıyla Cemal Süreya anısına düzenlenen 2002 Hatay Şiir Ödülü’nde mansiyon aldı. (Daha sonra dizelerin yarıştırılamayacağı düşüncesinden hareketle şiir yarışmalarına katılmadı.)

 

Şiir Kitapları:

 

–  Çözülüş Demleri (2005, Chiviyazıları Yayınevi, Fidenti Kitaplığı, İst., 103 s.)

Yanlış Kuşlar İskelesi (2010, Belge Yayınları, İst, 95 s.)

Eksik Canlar Sokağı (2018, Şiirden Yayıncılık, İst,  80 s. )

 

       Katkıda Bulunduğu Kitaplar:

 

  • Aşık Olmadan Önce Okunacak Yüz Şiir(Seçki, Hazırlayan: Sabri Kuşkonmaz; Nokta Yayınları)
  • Yedi Mavi Renk Şiir Seçkisi(Hazırlayanlar: Sezai Sarıoğlu-Aytekin Yılmaz; Kanat Yayınları)
  • Yeniden Başlayabilirdim(Öykü Seçkisi, Hazırlayanlar: Behçet Çelik-Aytekin Yılmaz; Kanat Yayınları)
  • Hapishane Dünyası(Deneme Seçkisi, Aytekin Yılmaz; Kanat Yayınları
  • Hapishaneden Şiirler (Hazırlayanlar: Sezai Sarıoğlu, Aytekin Yılmaz; Metis Yayınları)
  • Hapiste Yazmak (Hazırlayan: Aytekin Yılmaz; Kanat Yayınları)