Percy Bysshe Shelley

Percy Bysshe Shelley

PErcyBysshe

(d. 4 Ağustos 1792, Horsham, Sussex – ö. 8 Temmuz 1822, Livorno); İngiliz yazınının ve Romantik Dönem’in en önemli şairlerinden biri.

Eton’da eğitim gördü. 1811’de yazdığı “Ateizmin Gerekliliği” adlı makalesinden dolayı Oxford’dan atıldı ve babası tarafından da reddedildi ve Londra’ya gitti. Orada Harriet Westbrook adlı bir bayanla evlendi. İrlanda’da ayaklanmayı kışkırttı.

1815’de Godwin’in kızı Mary (Frankenstein’in yazarı) ile tanıştı. Evli olmasına rağmen onunla beraber oldu. Godwin’nin bu ilişkiye sert tepkisi üzerine İngiltere’yi birlikte terk ettiler. İsviçre’de Lord Byron ile tanıştı. Eşinin ölümünden sonra İngiltere’ye dönüp evlendiler fakat 1816’da İtalya’ya yerleşmeye karar verdiler.

1816-1818’lerde The Revolt of Islam ve 1820’de Prometheus adlı yapıtlarında kadın ile erkeğin beraberliğini, kurtarıcı bir ilişki olarak kutsadı ve umudunu “Doğu”ya bağladı.

Ayrıca bu yüzyılda hızla yayılmaya başlayan vejetaryen’liğin, gönüllü avukatlığını Leo Tolstoy ile birlikte yaptılar. 1822’de boğularak ölmüş ve İtalya’da sahile vurduğu yerde yakılmak suretiyle kendisi için bir cenaze töreni düzenlenmiştir. Törende, Lord Byron, arkadaşının kafatasını hatıra olarak saklamak istemiş, ancak yine bir yazar olan aile dostları Edward Trelawny buna izin vermemiştir. Fakat, tören sırasında Trelawny, Shelley’nin kalbini ateşten çalmış ve Percy’nin dul eşi Mary Shelley’ye vermiştir. Kalp sonunda, oğulları Sir Percy Florence Shelley öldüğü zaman, onunla beraber gömülmüştür. Mezarında Latince Cor Cordium (“Kalplerin Kalbi”) yazmaktadır.